AKTIVNOSTI

Bazar

previous arrow
next arrow
Slider

Aktivistice Fondacije ”Svjetlost” uzele su učešće u programu organizovanom povodom Dana škole u Internacionalnoj školi Zenica, prilikom kojeg su izložile domaću hranu i ručne radove (dekupaž). A sav prihod je za stipendije studentica Fondacije.

Ekskurzija Bihać-Zagreb

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Ekskurzija Bihać-Zagreb je još jedno u nizu putovanja koje je organizovala Fondacija ”Svjetlost”. Putovanje je započelo u poslijepodnevim satim u petak. U večernjim satim stigli smo u grad na rijeci Uni, Bihać. Tu su nas dočekali naši domaćini, članovi Fondacije ”Nova Budućnost”. U Bihaću smo prenoćili i odmorili od putovanja. Već u jutarnim satima bili smo spremni krenuti put Zagreba. Ali smo prije toga obišli Bihać koji nas je još jednom očarao svojom prirodnom ljepotom. Oko popodnevih sati stigli smo u Zagreb i uputili se prema zagrebačkoj džamiji gdje se već odvijala svečanost evropskog takmičenja u učenju Kur’ana. Nakon prisustva krenuli smo nazad put Bihaća gdje nam je opet bio priređen konak od naše prijateljske Fondacije ”Nova Budućnost”. Vraćajući se putem Sanskog Mosta, Prijedora nismo mogli a da ne svratimo do banjalučke ljepotice Ferhadije i šeher Banja Luke. I prije samog povratka putnici su iznijeli svoje utiske opisujući ovo putovanje kao još jedno lijepo iskustvo koje će ostati u našim sjećanjima.

Zahvaljujemo se svima koji su nam organizovali ovako lijepo putovanje i radujemo se sljedećem!

 

Maklube

previous arrow
next arrow
Slider

Aktivisti i gosti Fondacije ''Svjetlost'' imali su lijepo druženje uz egzotično jelo Maklube. Maklube su staro istočnjačko jelo koje potječe sa prostora Jordana i Palestine. Jelo se sastoji od mesa, riže, krompira, prženog povrća. Najzanimljiviji dio je serviranje jela. Serviranje se vrši tako što nakon kada se u loncu jelo skuha lonac prevrće i stavlja na veliku tepsiju ili dimirliju. Stoga i naziv Maklube jer bukvalan prevod ove riječi bio bi ''naopačke''. Nakon toga se lonac lagano podiže i jelo ostaje u obliku lonca. Zatim se pristupa dodavanju salate i jogurta što ujedno predstavlja i dekoraciju samog jela. I nakon toga je sve spremno da se pristupi jelu…

Pogledajte!